همیشه در دوره ها و کلاس های فن بیان توسط برخی افراد این سوال مطرح می شود که چطور بدانیم فردی که میخواهیم با او حرف بزنیم مطمئن هست یا نه از این لحاظ که حرف ما را به امانت نگه می دارد یا اینکه به افراد دیگر راز ما را فاش خواهد کرد.
برای مطالعه بیشتر در مورد فن بیان به مقاله آموزش فن بیان از سایت سرافراز آکادمی مراجعه کنید.
این جمله کلیشه ای اما واقعی همه جا صدق می کند که انسانها موجودات اجتماعی هستند و نیاز دارند با کسی که آنها را قضاوت نکند و راز دار باشد و در برخی مواقع با دانستن شرایط به ما راهکار بدهد نیاز مندیم.
چطور دوستانی راز دار را پیدا کنیم؟
وقتی این افراد تمایلی به برقراری رابطه با ما دارند که علامت های رازداری را داشته باشیم و در ابتدا خود ما راز دار باشیم. مثلا وقتی در جمعی از فرد در حال بدگویی هستند و از شما سوال می پرسند که نظر شما چیست، اینجا مهم است که شما از فرد بدگویی نکنید حتی اگر از او بد دیده باشید. این کار برای فردی نیست که به ما بد کرده است بلکه فرصتی است تا ما افراد راز دار بیشتری را در کنار خود داشته باشید.
در این چنین جمعی افراد راز دار دیگری هم هستند که راز داری شما را می بینند و تمایل بیشتری برای برقراری رابطه با شما دارند. این افراد اراتباط اولیه را با شما ایجاد می کنند و چند مسئله نیمه مهم از خود را با شما مطرح می کنند که اگر جایی هم مطرح شود خطری برای آبرو آنها نداشته باشد را به شما باز گو می کنند. این کار برای این است تا ببینند شما جایی آن را پخش می کنید یا خیر و در این زمان شما را زیر نظر دارند. اگر این اتفاق افتاد شما را از لیست خود خط می زنند.
مثلا دوستی که مطمئن است و او را می شناسد و شما کمتر او را می شناسید به رفتار شما متمرکز می کنند تا ببینید در جمع ها حرفی از مسائل نیمه مهمی که با شما زده است را فاش می کنید یا خیر. وقتی خودمان راز دار بودیم افراد راز دار کم کم خودشان را به ما نشان می دهند و به سمت ما می آیند.
چطور مطمئن شویم طرف راز دار است؟
خب اولین اصل در فن بیان سکوت است. برخلاف برخی افراد که فکر می کنند اول باید خوب حرف زدن را بیاموزند تا خوب حرف بزنند برعکس افراد با بیان خوب، ابتدا شنونده های خوبی هستند، خوب مکالمات را شنیده اند و درک کرده اند، پس از تجریه و تحلیل حرف دیگران توانسته اند کلمات و جملات مناسب خودشان را پیدا کنند.
این موضوع در اعتماد سازی هم کاربردی و به نظر ما اولین اصل است که ابتدا سکوت کنید و بقیه را ببینید و بشنوید تا بتوانید آنالیز خوبی از رفتار بقیه داشته باشید.
روابط دقیقا مثل یک پیاز از وسط نصف شده است که لایه لایه های زیادی دارد. هرچقدر افراد به ما نزدیکتر باشند و مورد اعتماد تر به لایه میانی یا همان گُل پیاز نزدیکتر می شوند و هرچقدر نامطمئن تر و جدیدا با ما آشنا شده باشند به لایه های رویی نزدیکتر اند.
برای مشاهده آموزش پاورپوینت کلیک کنید.
برای افرادی که جدیدا قصد ارتباط با شما را دارند یا حتی شما در دید اولیه از فردی خوشتان آمده است و میخواهید آن فرد را برانداز کنید تا درک کنید به درد ارتباط طولانی تر با شما می خورد یا خیر ابتدا باید سکوت کنید و فرد را در لایه های اولیه پیاز روابط خود قرار دهید.
یعنی تا جای ممکن مسائل کم اهمیت تر را به آنها بازگو کنید اگر مورد اعتماد بودند و رفتار طبیعی از خود نشان دادند آنها را به سطح عملی عمیق تر ورابط خود ببرید و اطلاعات کمی ارزشمندتر را به او بگویید و باز منتظر بازخورد و رفتار او باشید که اگر مجددا متناسب بود به لایه های پایین تر هدایت شود.
پیدا کردن و ساختن روابط قابل اعتماد نیاز به زمان دارد و شاید فرد باید دو الی سه سال با شما تعامل داشته باشد تا متوجه شوید که ارزش این را دارد تا در لایه وسط یا گل پیاز روابط شما قرار بگیرد یا خیر.
یکی از روشهای بازاریابی شیوهی بازاریابی دهان به دهان است.
برخی را بسوزانید:
سعی کنید رابطه با برخی افراد را بسوزاند که حتی در لایه های رویی پیاز روابط شما نباشند چون فقط جز صدمه زدن و ناراحتی شما کار دیگری نمی کنند
- افراد خبر ببر و بیار:
این افراد به شدت سمی هستند و همیشه اخبار یا مسائلی که دوست ندارید کسی بداند را به بقیه منتقل می کنند و باعث خراب شدن روحیه شما و ارتباطات شما با بقیه افراد می شوند.
- افراد چرک:
افرادی که دوست ندارند با شما ارتباط بگیرند به هر دلیلی و سعی نکنید با این افراد تعامل کنید. این افراد به شدت شما را پس می زنند و رفتارهای کاملا نامناسب با شما خواهند چون انها هم سعی می کنند رفتاری با شما داشته باشند تا شما را بسوزانند و شما طرفشان نروید.
چرا اسمش را چرک گذاشته ایم چون وقتی به شما نگاه می کنند، نوع سنگین نگاه و چهره انها به شما می فهماند که تمایل ندارند حتی اطراف شما بنشینند و شما با دیدنشان دل چرکین می شوید.
- افراد دلقک خشک:
این افراد حاضرند برای خندین خود و اطرافیان فردی را وسط کنند و از او مسخره کنند تا خودشان و بقیه را بخندانند. حالا چه ویژگی های رفتاری چه ظاهری باشد فرقی برایشان ندارد. فقط می خواهند برای جلب توجه خودشان و مهم جلو کردن در جمع دست به تمسخر بقیه بزنند.
این افراد اگر چیزی از شما بدانند حتما در جمع ها برای مسخره کردن شما استفاده می کنند و به شدت شما را دلسرد می کنند.
- افراد انتقاد گرد:
این افراد اگر چیزی از شما بدانند به دلایل مختلف شما را از اقدام گرایی و پیشرفت در مسیری که شاید با کلی مشورت و در نظر گرفتن خیلی از موارد انتخاب کرده اید، منع می کنند. خب وقتی هدف گذاری دارید، خود مسیر موانعی را با خود دارد که شما باید برطرف کنید و بدی این برخی از این افراد این است که با دانستن اهداف شما، جاهایی این افراد برای شما موانعی را ایجاد می کنند یا کارکشنی هایی می کنند تا شما را از رسیدن به هدفی که دارید منصرف کنند.
در آخر به شما خواهند گفت دیدی بهت گفتم نمی شه. تا جای ممکن حرفهای خود را با این افراد در میان نگذارید.
چه افرادی را در لایه وسط قرار بدهیم؟
این افراد که در گل پیاز روابط شما قرار می گیرند، ویژگی هایی دارند که با هم بررسی می کنیم:
- عجول نیستند یعنی اگر مسئله ای را با آنها مطرح می کنید سعی می کنند با فکر بهترین جواب را به شما بدهند.
- قضاوت گر نیستند یعنی اگر موضوعی را با آنها مطرح کردید و برخلاف عقاید و نظراتشان بود بالافصله شروع به قضاوت شما نمی کنند که تو در این راه شکست می خوری یا توانایی نداری برعکس سعی می کنند با سوالات نظرات خود را بیان کنند مثلا فکر می کنی اگر چنین کاری بکنی درامد خوبی دارد؟
- راز دار هستند یعنی هرچیزی که بین شما و او گفته می شود همیشه پیش آن فرد می ماند و در جمع به روی شما نمی آورد حتی اگر با شما دعوا کند/
- کمک کننده هستند یعنی هر کمکی از دستشان بر بیایید برای کمک به شما دریغ نمی کنند.
- وقت می گذارند یعنی افرادی که در لایه وسط هستند سعی می کنند حداقل هفته ای یکبار برای دیدن شما وقت خالی کنند و با شما بازدیدی داشته باشند و اگر جایی ضروری لازمشان دارید برنامه های دیگر خود را کنسل می کنند و برای شما وقت می گذارند البته گفتم موارد ضروری نه همه حال
- حمایت گر هستند یعنی اگر جایی وسیله یا پول لازم داشته باشید و داشته باشند از شما دریغ نمی کنند.
- دلسوز اند یعنی اگر جایی شما در حال ضرر هستید یا فردی در حال کارشکنی علیه شماست حتما به شما خبر می دهد یا اگر بتوانند جلوی ضرر شما را می گیرد.
- رفتارهای معقولی دارند یعنی سریع عصبانی نمی شوند و یا خیلی بیخیال موارد ضروری شوند و رفتارهای متناسب با موقعیت دارند یا به اصطلاح به یک خرما گرمشان نمی شود و با یک مویز سردیشان بگیرد.
حواستان باشد شما تمامی این موارد را نداشته باشند اما برخی از آنها را هم داشته باشند کفایت می کند. اما در لایه وسط احتمال دارد پدر و مادر ما نباشند. نه اینکه لایق وسط بودن نیستند، نه، بلکه به خاطر اینکه اگر خیلی از برنامه های ما را بدانند مدام حرص بخورند و سلامتیشان به خطر بیوفتد پس برخی از موارد را به انها نمی گوییم.
اولین دیدگاه را شما بنویسید